Elektricien-Zoetermeer

Elektrisch rijden: moet mijn groepenkast worden aangepast?

Elektrificatie is een recente trend. Hybride en elektrische voertuigen worden steeds populairder bij consumenten. Om zo zuinig mogelijk met een elektrische auto te kunnen rijden is het aan te raden om thuis een laadpaal te plaatsen. Er zijn geen laadpalen bij jou in de buurt, dus daar ben je niet op aangewezen. Zijn laadpalen bij jou thuis mogelijk? Wat is het beste moment om Group Lockers uit te breiden? Voor meer informatie, check dit artikel!

 Installeer thuis een laadstation

Of je als particuliere consument een laadpaal bij je thuis plaatst, is aan jou. Ook de garage is hiervoor toegestaan. In het geval van een elektrische auto die niet thuis geparkeerd kan worden, kan dit wat uitdagender zijn. In deze situatie zou een laadpaal moeten worden geplaatst nabij een parkeerplaats in een openbaar gebied. Met de lokale autoriteiten moet hier een laadstation worden geïnstalleerd als en hoe het moet worden geïnstalleerd. Eigenaren van elektrische voertuigen hebben momenteel toegang tot parkeren. Het kenteken kan niet worden toegewezen aan parkeerplaatsen en laadpalen.

Aanpassing meterkasten voor laadpalen

Er is een optie om de meterkast thuis als laadstation te gebruiken, maar deze is niet standaard aanwezig. Net als elektrische fornuizen en andere grootverbruikers hebben laadstations driefasige stroom nodig. Om de meterkast aan te passen aan het gebruik van de laadpaal dient een installateur te worden ingehuurd. Eenfasige aansluitingen vind je vaak in meterkasten, terwijl driefasige aansluitingen nodig zijn bij laadstations. Bij aansluiting op een driefasige stroomvoorziening zal het laadstation een hogere spanning hebben, zodat het de auto van voldoende stroom kan voorzien. Laadstations kunnen niet logisch worden aangesloten op reguliere stopcontacten. Voor het aanleggen van een driefasige aansluiting dient contact opgenomen te worden met het energiebedrijf.